نهالدان،نهالستان داورزن

در فاصله ۱۵ کیلومتری شمال غرب داورزن  روستایی کوهپایه ای و زیبا وجود دارد که دارای باغ های بسیاری از درختان انار است و نام آن  از نهالستان های بی شمار گرفته شده است و آن را “نهالدان” می نامند.

معرفی:

همانطور که گلدان جای گل است و نمکدان جای نمک ،نهالدان هم مکانی است که در آن نهال درخت به فراوانی وجود داشته و دارد.این روستای زیبا از توابع بخش مرکزی داورزن استان خراسان رضوی است که  در شمال غربی شهرستان داورزن در دامنه جنوبی رشته کوه گر واقع شده واز سمت غرب در همجواری روستای فریومد استان سمنان و ازسمت شمال با روستاههای علی آباد ،مور،آبرود و روستای بیزه همسایه است .همچنین روستای دهنو از سمت شرق و روستاه های مزینان،بهمن آباد،سویز و کاهک از سمت جنوب با روستای نهالدان همجواری دارند.

این روستا در دهستان مزینان قرار داشته و بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ جمعیت آن ۵۵۴ نفر (۱۶۵ خانوار) بوده‌است.

اهالی روستا فارسی زبان و شیعه مذهب می باشند و چهار شهید تقدیم میهن عزیزمان ایران نموده اند.

از جاذبه های گردشگری روستا میتوان به حوض دلبر،میان رود(رودخانه)،برج های دیده بانی،آبشار سراستخر،کانال انتقال آب که گویی آب سربالا می رود اشاره کرد.

اهالی این روستا به کشاورزی ،باغداری و دامداری مشغول هستند و از مهم ترین محصولات کشاورزی روستای نهالدان می توان به جو ،گندم ،زیره ،مرزه ،فلفل و …. اشاره کرد.

 اما آنچه به عنوان محصول استراتژیک نهالدان به حساب می آید انار خوش طعم آن است و گسترش باغات براساس کاشت انار صورت می گیرد.

روستای نهالدان با هوایی کوهستانی در شهرستان داورزن منطقه ای خوش آب و هواست که بافت روستایی خود را حفظ کرده و ساختار خانه های آن در یک چشم انداز ،بصورت پله ای و روی هم  بنا شده است  و تا ارتفاعات دامنه ای کوه بر روی تپه ها پیش رفته به طوری که بیننده را به یاد منطقه زیبای ماسوله گیلان می اندازد.

انار :

این  میوه بهشتی  و پر طرفدار که سرشار از ویتامین هاست یکی از نعمت های بی شمار کردگار هستی بخش است که برای مصارف دارویی از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ریشه و دانه آن نیز  استفاده می شود .

شاید در اذهان عموم انار ساوه را بهترین و معروف ترین انار بشناسند اما به جرات می توان گفت این محصول در نقطه ای از شهرستان داورزن اگر بهتر از انار ساوه نباشد کمتر هم نیست به نحوی که کارشناسان کشاورزی خاصیت این محصول را در داورزن گاهی بالاتر از انارهای معروف و به نام می دانند.

کار برداشت این میوه پر طمطراق  از اوایل آبان ماه در روستای نهالدان آغاز می شود و کماکان ادامه دارد. نهالدان با ۵۰ هکتار باغ زیر کشت درختان انار ، امسال پیش بینی می شود در حدود ۱۰۰۰ تن انار برداشت و به بازار عرضه کند.

از لحاظ کیفی در رابطه با انار نهالدان باید گفت که مجموعه شرایط آب و خاک و موقعیت تقریبا کوهپایه ای باعث عملکرد انار مرغوب در این روستا شده است که از ویژگی های این انار میتوان به دانه های کاملا قرمز متمایل به تیره و لطافت هسته های آن نام برد که جویدن آن راحت و طعم آن به گونه ای است که حتی مصرف زیاد آن اذیت کننده نیست.

عضو شورای اسلامی روستای نهالدان با ابراز خرسندی می گوید:خوشبختانه باغداران نهالدانی برای تقویت درختان خود از کود دامی استفاده میکنند و با همت جهاد کشاورزی شهرستان داورزن برای مبارزه با آفت کرم گلوگاه از زنبورهای پارازیت استفاده شده و این اصول باعث تولید یک انار کاملا اورگانیک در این روستا شده است و این انار با بهترین مرغوبیت عرضه می شود.

مهدی نهالدانی افزود : مرغوبیت انارنهالدان  به قدری بالاست که هر کس یک بار استفاده کرده سالهای بعد به دنبال آن آمده و این امر موجب شده است تا  باغداران دغدغه فروش محصول خود را نداشته باشند و انار تولیدی این روستا در تهران کاملا جا افتاده و هرساله بخش عظیم  آن به این شهر صادر می شود.

نهالدانی در ادامه گفت:به دلیل کوهپایه ای بودن روستا وسعت زمین قابل کشت به راحتی قابل افزایش نیست و نیازمند بهره وری و کمک مسئولان در اجرای طرح های ویژه ای برای گسترش و استفاده از شیوه های نوین آبیاری و سرمایه گذاری در این زمینه می باشد.

وی همچنین به مشکل سنتی بودن کاشت این محصول اشاره کرد و گفت: سنتی بودن  کاشت درختان و عدم رعایت اصول مربوط به آن به جای پهن شدن شاخ و برگ ، درختان مرتفع شده اند و برخی از درختان انار به ۵ متر می رسند  که چیدن انار را با مشکل روبرو کرده است.

وی گفت: تامین آب کشاورزی از چشمه سارهای واقع در کوه گر است که معروف ترین و مهمترین این چشمه ،شاه آب  نام دارد.

نهالدانی با بیان اینکه تولید میوه ارگانیک و تولید انار با کیفیت علت افت محصول انار روستای نهالدان است تصریح کرد:هر چند عدم استفاده از کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات باعث کاهش تولید محصول انار در روستای نهالدان میباشد ولی باز هم کشاورزان ترجیح میدهند کیفیت را فدای کمیت نکنند و معتقدند  روش های طبیعی و استفاده از کودهای دامی برای تقویت درختان عالی می باشد.

وی گفت: در بحث مبارزه با آفات استفاده و توزیع  زنبور پارازیت و جمع آوری محصول باقی مانده در پای درختان از سال قبل بهترین روش برای مبارزه با آفت کرم گلوگاه انار است اما مبارزه با آفت شته که موجب ریزش شکوفه ها می شود را به روش طبیعی نتوانسته ایم مهار کنیم و این امر کاهش و ریزش شکوفه را باعث میشود.البته استفاده از تنباکو در این مورد سفارش شده که چندان کارساز نیست.

وی ابراز امیدواری کرد:با انجام طرح های ویژه و کشاورزی مدرن بتوان تولید این محصول را افزایش داد و جلوی مهاجرت بی شمار جوانان را به شهرهای بزرگ گرفت.

مدیر جهاد کشاورزی داورزن نیز در گفتگویی ابراز داشت:با وجود اینکه متوسط تولید انار برای هر هکتار ۲۵ تن پیش بینی می شود اما شرایط جوی در تولید محصولات کشاورزی سهم به سزایی دارد.

حسین تاج آبادی افزود: بارش کم و طوفان شن در سال گذشته خسارات جبران ناپذیری بر کشاورزان داورزن وارد کرد که محصولات باغی نیز از این خسارت ها در امان نبود.

تاج ابادی در خاتمه تولید انار در شهرستان داورزن را ۳۵۰۰تن در سطح ۱۵۰ هکتاری زیر کشت این محصول برآورد نمود.

وی خاطر نشان کرد:امسال برای دومین سال ازراه  مبارزه بیولوژیک ،علیه آفت کرم گلوگاه انار، در سطح ۵۶ هکتار، از باغات شهرستان داورزن  استفاده شده است .

 

 

 

 

 

Comments are closed.